Zoekt nieuwe leden!
Zeeuws Vocaal Ensemble

Dirigent

Patrick van der Linden studeerde koordirectie, orkestdirectie en theorie der muziek en behaalde deze diploma’s met onderscheiding. Patrick van der Linden is oprichter en artistiek leider van stichting Ars Musica. Hij is chef-dirigent van het Ars Musica Orkest, Concertkoor en Kamerkoor. Kamerkoor Ars Musica maakte als professioneel ensemble onder zijn leiding naam met spannende programmeringen en het samenwerkingsconcept Master en Pupil waarin talentvolle amateurzangers gecoacht worden door professionals. Sinds november 2013 presenteert Kamerkoor Ars Musica onder leiding van Van der Linden het prestigieuze meerjarenproject ‘BACH AAN HET WOORD’.

Het Ars Musica Orkest is een van de jongste professionele ensembles in het land. Onder leiding van Patrick van der Linden verzorgde het orkest in 2015 de wereldpremière van de Intrada “Ikazia” van Arie J. Keijzer. In mei 2014 was Patrick van der Linden artistiek leider van de Bachdagen Oudewater. Tijdens het slotconcert van dit festival was het Concertkoor Ars Musica één van de gasten. In maart 2016 was de uitvoering door het Ars Musica Concertkoor en Orkest van Bach’s Matthäus Passion te zien en horen in een spannende en dynamische TV-registratie van de Evangelische Omroep (EO) op NPO 2.

Naast zijn werk binnen Stichting Ars Musica dirigeert hij een tweetal op hoog niveau presterende kamerkoren: Vocaal Ensemble Canticum Amicorum en het Zeeuws Vocaal Ensemble. Ook is hij dirigent van Merwe’s Oratorium Vereniging en Toonkunstkoor Wageningen. Onder zijn leiding hebben deze ensembles een enorme groei doorgemaakt, waardoor met een fraaie kwaliteit het grote klassieke koorrepertoire, maar ook veeleisend hedendaags(er) koorwerken van componisten als Britten, Poulenc, Martin, Pärt, Vasks, Jurriaan Andriessen worden uitgevoerd.

De concertprogramma’s van Patrick van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms geldt hij als kenner van de negentiende-eeuwse uitvoeringspraktijk en geeft daarnaast regelmatig aandacht aan hedendaags repertoire. Premières voerde hij uit van o.a. Daan Manneke, Geerten Liefting, de Poolse componist Grzegorz Miskiewicz en de Filipijnse componist Alejandro Consolacion. Hoogwaardige uitvoeringen van onder andere Bach’s Hohe Messe en Le Roi David van Arthur Honegger werden unaniem geprezen bij pers en publiek.

Patrick van der Linden is docent op het Rotterdams Conservatorium. Hij heeft een eigen directie-lespraktijk en is een graag geziene coach bij directiecursussen. Als dirigent en muziektheoreticus geeft hij regelmatig concertinleidingen. Meer informatie vindt u op www.patrickvanderlinden.com.