Petite Messe Solennelle - G. Rossini
Messe solennelle, ook bekend als Messe de Sainte Cécile of Petite messe solennelle, is een compositie van de beroemde Italiaanse componist Gioachino Rossini. Hoewel Rossini vooral bekend staat om zijn opera’s, componeerde hij ook religieuze muziek, waaronder deze bijzondere mis. Rossini componeerde deze mis in 1863, toen hij zich al grotendeels had teruggetrokken uit het componeren van opera’s. De titel kan verwarrend zijn, aangezien het woord "petite" (klein) niet per se slaat op de omvang of duur van het werk, maar meer op de bezetting, omdat het oorspronkelijk geschreven is voor klein ensemble: twee piano’s en harmonium, samen met vier solisten en een koor. Het stuk is echter "solennelle" (plechtig) in stijl en is een van Rossini's meest diepzinnige werken.
De mis bestaat uit verschillende delen die overeenkomen met de traditionele misvorm: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, en Agnus Dei.
Stijl: Ondanks de intieme bezetting is de muziek lyrisch, dramatisch en diep religieus. Het heeft duidelijke echo's van zijn operastijl, vooral in de expressiviteit en de bel canto-melodieën.
Rossini beschouwde de Petite Messe Solennelle als een van zijn belangrijkste werken. Hij schreef het in zijn latere jaren, toen hij zich min of meer had teruggetrokken van het schrijven van opera’s. Het werk was een private compositie voor een intieme uitvoering in een privékapel. Hij vroeg zich met humor af of hij hiermee zijn laatste dagen als componist goed had afgesloten.
Ondanks de naam "Petite", is de mis een van de langste religieuze werken van Rossini, en het is bijzonder geliefd vanwege zijn balans tussen eenvoud en intensiteit.