Agenda

6 November 2021

Een concert met werken van de jaargenoten J.S Bach, G.F. Händel, en D. Scarlatti. Uitgevoerd zullen worden restpectievelijk de Mis in A, Dixit Dominus, Miserere in E. Het concert zal gegeven worden in de Hervormde Kerk te Kapelle, aanvang 20.00 uur.

N.B. In verband met de geldende overheidsmaatregelen met betrekking tot corona, dient u in bezit te zijn van een geldig coronatoegangsbewijs.

kaarten bestellen

" Bach en Händel behoren tot de beroemdste en beste componisten uit de geschiedenis. Het toeval wil dat ze ook nog eens tijd- en streekgenoten waren - beiden geboren in 1685 in Saksen/Thüringen. Blijkbaar had dat jaar een vruchtbaar gesternte voor componisten, want in Italië was het Domenico Scarlatti die in 1685 geboren werd. Deze drie componisten - de grote drie uit de Baroktijd - maakten furore in Europa.

Hun muziek is aanstekelijk, aantrekkelijk en heerlijk om naar te luisteren.
Bach geldt als centrum van de muziek in wie toekomst en verleden samenkomen; het is een componist die tot de verbeelding spreekt van muzikanten van alle genres en tijden, van pop tot klassiek. Uiteraard was Bach hier in het geheel niet mee bezig: hij schrijft immers slechts muziek om “Gott zu ehren, dem Nächsten zu belehren”. Hij werkte hard, was vooral georiënteerd op zijn woonplaats Leipzig en omgeving, en was tijdens zijn leven hof- en kerkmusicus.
Händel, zijn muzikale evenknie, was daarentegen kosmopoliet. Zijn spectaculaire Dixit Dominus voor koor, orkest en solisten zullen we uitvoeren en dit stuk componeerde hij in Italië, kort voordat hij naar het hof van Hannover zou vertrekken om te werken voor de Engelse koning Georg I. Later zal hij naar Engeland verhuizen en daar furore maken.
Händel heeft in Napels Domenico Scarlatti ontmoet. Domenico, zoon van operacomponist Alessandro Scarlatti, schrijft vooral klavierwerken, maar zijn koorwerk Miserere mei is van buitenaardse intieme schoonheid. Het is muziek op zijn puurst, beklijvend tot en met.

Met dit programma creëert het koor een prachtige barokke compilatie, dat echter tijdloos werkt. Meditatie, genot, vreugde, intimiteit: het zijn steekwoorden die het programma typeren."

Patrick van der Linden, dirigent

18 December 2021

Kerstconcert

"Es ist ein Ros entsprungen"

meer informatie volgt