Agenda

Herdenkingsconcert
Watersnoodramp 1953

4 Februari 2023
Johanneskerk te Kruiningen
Aanvang 20.00 uur

Psalmenrequiem van Daan Manneke, werken van Arvo Pärt, Johannes Verhulst,
Henrick Gorecki en Joseph Rheinberger

Het Zeeuws Vocaal Ensemble geeft op 4 februari een herdenkingsconcert in Kruiningen, een van de zwaarst getroffen Zeeuwse dorpen tijdens de watersnoodramp, 70 jaar geleden. Het koor werkt hiervoor samen met het gemeentemuseum

"Opdat wij nooit vergeten" is een zinsnede die we dikwijls tegenkomen bij een herdenkingsmonument. Het oprichten van een monument is de functie van dit concert. Met de programmering willen we een muzikaal monument oprichten als Zeeuws kamerkoor. Het koor bezingt enerzijds het water met al haar gevaren Maar ook haar kansen en schoonheid. Anderzijds richt het de blik op de toekomst: hoe gaan we om met elkaar, met de natuur en het water in tijden van klimaatverandering? Hoe bezingen we de hoopvolle toekomstboodschap? Al deze elementen komen samen in de programmering:

Psalmenrequiem - Daan Manneke (1939)
Daan Manneke is een overlevende van de watersnoodramp, op dat moment woonachtig in Kruiningen. Hij zag een van zijn beste vrienden verdrinken. Toen hij decennia later het verzoek kreeg een Requiem te componeren naar aanleiding van het overlijden van een dochter van een musicus, aarzelde hij geen moment. Het is een persoonlijk Requiem geworden waarin zijn eigen historie is verwerkt. Manneke zal aanwezig zijn op 4 februari en zal een toelichting geven op het Psalmenrequiem.

Broad Waters - Henryk Gorecki (1933-2010)
Het water kan kabbelen en lieflijk stromen door een landschap, maar het kan ook voor gevaar zorgen . Gorecki neemt een gedicht op de Poolse rivier Wisla als uitgangspunt, als inspiratiebron voor zijn liederencyclus Broad Waters. De Wisla toont beide gezichten zoals dit ook met de Oosterschelde het geval is.

De nevel dekt ons digt en zwaar - Johannes Verhulst (1816-1891)
Op tekst van de Nederlandse Romantische dichter Jan Pieter Heije componeerde zijn tijdgenoot Verhulst een intiem en expressief koorlied waarin de nevel symbool staat voor het gevaar dat ons als mensen kan overkomen tijdens ons leven:"Overal dreigt doodsgevaar"

Kyrie en Agnus Dei uit "Berliner Messe"- Arvo Pärt (1935)
Pärt, misschien wel de belangrijkste koorcomponist van dit moment, heeft een mis gecomponeerd waaruit we twee delen zingen die universeel zijn en betrekking hebben op herdenken: Kyrie ( Heer, ontferm U over ons) en Agnus Dei (eindigend met Dona nobis pacem, geef ons vrede).

Cantate 131 "Aus der Tiefen rufe ich" - Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Bach componeerde deze cantate toen de stad waarin hij woonde door een ramp getroffen werd, wat goed aansluit op het thema 'Verleden'. Van deze cantate zullen we enkele delen ten gehore brengen.

Deze nummers vormen bij elkaar één programma dat ervoor moet zorgen dat de luisteraar tot de essentie van herdenking komt om zodoende een monument op te richten.

Omroep Zeeland zendt op 31 januari het tv-programma 'Nooit Vergeten' uit. Hierin wordt met klassieke muziek en gasten stilgestaan bij de Watersnoodramp van 1953. Het Zeeuws Vocaal Ensemble zal haar medewerking verlenen aan dit programma. Het programma wordt uitgezonden tussen 20.30 en 22.00 uur vanuit de Jacobuskerk in Renesse. Via de link http://nos.nl/r/353181 kunt u alle informatie over het concert verkrijgen.

Open Repetitie

13 Februari 2023
Mozeskerk te Kapelle Biezelinge
Aanvang 20.00

Heeft u altijd al willen zingen in een koor, en vindt u het leuk om een uitdagend reportoire in te studeren? Dan bent u van harte welkom op de open repetitie van het ZVE om vrijblijvend te kijken, luisteren of zelfs mee te zingen. We gaan weer aan de slag met het instuderen van nieuwe muziek voor een van onze volgende concerten. Dit alles in een gezellige sfeer. We beginnen om 20.00, inloop vanaf 19.30.
Hartelijk welkom!

Mendelssohn
Bach en Brahms

10 juni 2023
Locatie volgt

Cantate 48 - J.S. Bach
Psalm 95 - Felix Mensdelssohn
Schicksalslied - Johannes Brahms