Agenda


1 juni 2024
Geerteskerk te Kloetinge
Aanvang 20.00
Een concert met a capella muziek van Arvo Pärt, Eric Whitacre, Ola Gjeilo, Peter Vasks, Victoria e.a.

Northern Lights refereert aan het wonderlijke natuurverschijnsel dat poollicht of noorderlicht wordt genoemd. Als muzikaal overkoepelend thema wijst het naar componisten of muziek uit Scandinavië of de Baltische Staten, landen waar het Noorderlicht gezien kan worden.

Het programma associeert in muzikale zin op dit thema. Het werk “Northern Lights” van de Noorse componist Ola Gjeilo is de naamgever van het concert. Het werk is sereen, mystiek en geeft een suggestie van ruimte. Dit zijn de thema’s van het concert. We herkennen dit ook in de composities van de Baltische componisten Arvo Pärt, Eriks Esenvalds en Peteris Vasks.

De ruimtelijkheid, mystieke klanken, vinden we bij uitstek terug in muziek uit de 16e eeuw. Veel muziek uit deze eeuw, de late Renaissance, is gecomponeerd voor de galmende gewelven van kathedralen. Eén van de fraaiste voorbeelden is dé modelcompositie van Palestrina: de Missa Papae Marcelli waaruit vanavond het Kyrie klinkt. Dezelfde sereniteit horen we ook in het O Magnum Mysterium dat gaat over een ander mystiek wonder: de incarnatie van Jezus.

Ongrijpbare droomwerelden horen we in de werken van Eric Whitacre. Met zijn klankstructuren en akkoordopbouw geeft hij stem aan zijn idee van mystiek, ruimte en fantasie.

Laat u meevoeren naar een andere wereld,  een klankwereld vol schoonheid, ruimte en tijdloosheid.

23 november 2024

Jubileumconcert i.v.m. het 35-jarig bestaan van het Zeeuws Vocaal Ensemble