Biografie

Het Zeeuws Vocaal Ensemble heeft een belangrijke plaats in het Zeeuwse muziekleven veroverd. Het gezelschap wisselt imposante koorwerken af met intieme kamerkoorstukken. De artistieke leiding is in handen van Patrick van der Linden. Repetities vinden wekelijks plaats in de Mozeskerk te Kapelle-Biezelinge.

Het Zeeuws Vocaal Ensemble uit Goes werd door Kees van Eersel opgericht in 1988 met als doel het op goed niveau uitvoeren van wereldlijke en geestelijke koormuziek van de Middeleeuwen tot nu. Het koor trad op voor radio en tv en maakte concertreizen naar Engeland, Duitsland, België, Letland en Litouwen. Kees van Eersel heeft een stevige basis gelegd bij het ZVE. De zangers ontwikkelden onder zijn leiding een zuivere koorklank en zongen regelmatig werk van de dirigent zelf, omdat hij tevens werkzaam was als componist.

Vanaf 2011 tot 2013 stond het koor onder leiding van Elisabeth van Duijn.

Sinds februari 2014 is de artistieke leiding in handen van Patrick van der Linden. Hij is daarnaast oprichter en artistiek leider van stichting Ars Musica, dirigent van het vocaal ensemble Canticum Amicorum, werkzaam als koordirigent bij de Merwes’ Oratoriumvereniging te Dordrecht, Toonkunst Wageningen en Symfonieorkest Sjosjanim. Patrick van der Linden is gastdocent op het Rotterdams Conservatorium en daarnaast is hij een graag geziene coach bij directiecursussen en verzorgt hij regelmatig concertinleidingen.

De concertprogramma’s van Van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. De laatste jaren voerde het Zeeuws Vocaal Ensemble ook veel hedendaagse Engelse muziek uit. Een aantal voorbeelden daarvan zijn ‘The Dorchester Canticles’ van Tarik O’Regan, ‘Miserere’ van James McMillan, diverse muziek van John Tavener en Gabriel Jackson. Ook muziek van Nederlandse componisten zoals Margreeth de Jong, Hans Leenders en Daan Manneke werd geprogrammeerd.

Concerten vinden plaats op mooie locaties, zoals bijvoorbeeld de Maria Magdalenakerk in Goes en de Hervormde Kerk in Kapelle. In februari 2023 heeft het ensemble haar medewerking verleend aan een tv-uitzending van Omroep Zeeland waarin de herdenking van de Watersnood van 1953 centraal stond. Ook buiten Zeeland treedt het koor regelmatig op. De koorleden komen uit de wijde regio en het koor telt momenteel 28 leden. Het merendeel volgt zanglessen en/of koorscholing en een deel is (semi-)professioneel muzikaal werkzaam. De koorleden zijn in staat zelf het repertoire in te studeren, deels via partijrepetities.

De repetities onder leiding van de dirigent vinden plaats op maandagavond. Tijdens deze repetities wordt hard gewerkt in een toegankelijke sfeer; ambitie, koordiscipline en gezelligheid gaan bij het Zeeuws Vocaal Ensemble hand in hand.

Het ZVE heeft momenteel plaats voor tenoren en bassen. Belangstellenden zijn van harte welkom om geheel vrijblijvend een repetitie bij te wonen, contact via zwsvocensemble@gmail.com